Een veel gestelde vraag over kentekenbewijzen en kentekenplaten van een caravan en aanhangwagen. Wanneer krijg je welke kentekenplaat en wanneer krijg je een kentekenbewijs. Welk deel van het kentekenbewijs moet je kunnen tonen? Op deze pagina krijg je antwoord op deze vragen.
Aanhangwagens en het kentekenbewijs
Indien uw aanhanger/aanhangwagen een toegestane maximum massa van boven de 750kg heeft dan heeft hij ook een eigen kentekenplaat welke in dezelfde kleurstelling is als de auto (geel/zwart). In dit geval heeft de aanhangwagen ook eigen kentekenpapieren. Het kentekenbewijs voor de aanhangwagen ziet er bijna hetzelfde uit als voor de auto. Ook hier is een Deel 1A, Deel 1B en Deel 2. Deel 1A en deel 1B moeten worden meegenomen en Deel 2, welke het overschrijvingsbewijs is, laat je normaal gesproken thuis. Alleen Deel 1 (A+B) moet je kunnen tonen bij een (politie) controle.
Caravan en het kentekenbewijs
Een caravan die zwaarder zijn dan 750 kg (leeggewicht plus het laadvermogen) hebben een eigen kentekenplaat net als de auto welke geel met zwart is. Indien dit het geval is heeft de caravan ook een eigen kentekenbewijs. Deze papieren bevatten technische gegevens van de caravan zoals het merk en gewicht maar ook de eigenaar op wiens naam de caravan geregistreerd staat.
Net als bij de auto ziet het kentekenbewijs van de caravan het er hetzelfde uit. Dit bestaat uit een tenaamstellingsbewijs + technische gegevens (DEEL 1) en het overschrijvingsbewijs (DEEL 2).
Deel 1 heb je altijd bij je en Deel 2 laat je thuis. Als je deze 2 delen beide in bezit hebt dan kun je de caravan overschrijven en daarmee de eigenaar veranderen.
Caravans die lichter zijn dan 751 kg moeten zijn voorzien van een witte kentekenplaat met zwarte letters. Het kenteken is dan gelijk aan het kenteken van het trekkende voertuig. Voor deze caravan is dus geen kentekenbewijs van toepassing.
Caravan en verzekering
Je caravan moet minimaal WA verzekerd zijn als je er mee de weg op gaat. Afhankelijk van de waarde en leeftijd van je caravan kan de deze ook “all risk” verzekeren. Hier lees je alles over de beste caravanverzekering.