Als eenoudergezin op vakantie met de auto

Waar moet je aan denken als je als eenoudergezin op vakantie gaat?

Stel, je bent een gescheiden vader van 34 jaar, je hebt 2 zoontjes van 3 en 5 jaar en je wilt dit jaar met de auto op vakantie naar het buitenland, naar Oostenrijk of Zwitserland, bijvoorbeeld.  Waar moet je dan rekening mee houden?? op deze pagina een aantal tips waar je als eenoudergezin rekening mee moet houden als je op reis gaat met je minderjarige kinderen. In het geval van een last minute autovakantie naar het buitenland is het belangrijk dat de auto in goede conditie is, je lid bent van de wegenwacht en de internationale reis- en kredietbrief ANWB aanschaft.Als je als alleenstaanden ouder pech onderweg krijgt moet je kunnen rekenen op professionele en snelle hulp.

Van te voren goed je routes bepalen.

Als je alleen achter het stuur zit en der kinderen zitten achter in de auto, heb je geen hulp als de navigatie van je auto zoals je TomTom het laat afweten. Je moet je routes dus goed voorbereiden en per dag niet al te lange afstanden afleggen. Kleine kinderen worden in de auto snel moe maar moeten ook vaak plassen en onderweg rusten. Het is dus belangrijk dat je je eenoudervakantie goed voorbereidt.

Een schriftelijke verklaring van de andere ouder kan handig zijn.

Als jij en je ex partner beiden de ouderlijke macht hebben over je kinderen en je met de kinderen de grens over gaat, is het handig en verstandig om een verklaring van je ex vrouw of man bij je te hebben waarbij verklaart wordt dat jij toestemming hebt om met de kinderen op autovakantie te gaan en met de kids naar het buitenland te gaan. Dat is zeker prettig als je met je kinderen een hotel boekt in bijvoorbeeld Turkije of Engeland.

Verzeker je auto tegen pechhulp.

Als je de enige bestuurder bent en jonge kinderen in de auto hebt, is het belangrijk dat je bij onverhoopte pech onderweg snel geholpen wordt. Een abonnement op een pechhulp dienst is dan geen overbodige luxe. De ANWB biedt eren internationale pechhulp en als lid van de ANWB betaal je minder voor een abonnement. Bekijk ook de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Via je autoverzekering kan er ook een abonnement op een pechhulp in het buitenland zijn. Dat zal zeker het geval zijn bij een ongeval.

Neem altijd dekens en warme kleding mee als je met je kinderen een autovakantie onderneemt.

Als je als eenoudergezin op vakantie gaat en ver moet reizen, weet je nooit of je onverhoopt in de auto moet overnachten. Ook in landen waar de temperatuur overdag stijgt tot 25 graden, kan het ’s nachts koud zijn. Zeker als er jonge kinderen mee reizen, is het verstandig om warme kleding en dekens bij je te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als eenoudergezin ben je extra kwetsbaar. Dit zijn onze vakantietips voor eenoudergezinnen.