Autovakantie buitenland en coronavirus

Waarom een autovakantie buitenland extra voorzorgsmaatregelen behoeft.

Je hebt plannen om een autovakantie Duitsland, België, Frankrijk of Luxemburg te boeken?  Of misschien ben je al bezig met wintersport Oostenrijk?  Het coronavirus heeft grote invloed op vakanties in het buitenland.  Je moet je bijvoorbeeld afvragen of er mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes in een bepaald land  of er een quarantaineplicht is, als je op vakantie in een bepaald land bent geweest. Als je nu bijvoorbeeld naar Catalonië, Spanje een autovakantie zou boeken, kan dat wel eens vervelende gevolgen hebben. Op het moment dat jij je vakantie gaat vieren in bijvoorbeeld Barcelona of Spaanse Kust, kan een autonome regio beperkende maatregelen opleggen en wordt misschien wel terugreizen naar je thuisland heel moeilijk of onmogelijk. Je moet in ieder geval altijd goedgekeurde mondkapjes bij je hebben en je houden aan de maatregelen en beperkingen welke het coronavirus met zich mee kan brengen bij een autovakantie in het buitenland.

Welke mondkapjes zijn goed als je een autovakantie buitenland boekt?

Er zijn mensen die een slaatje uit het hele coronavirus willen slaan en mondkapjes verkopen die niet deugdelijk zjn. Als je kies voor een vakantie buitenland, informeer dan vooral welk type mondkapje de overheid van het betreffende land of regio aanbeveelt of verplicht stelt. Niet alle mondkapjes houden virussen tegen. Kies voor een duurzaam mondkapje en bij voorkeur een medisch mondkapje. In praktisch alle landen binnen Europa is er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes en soms op straat. Maar de kans is ook groot dat als je boodschappen gaat doen in een supermarkt in België, Duitsland of Frankrijk gaat doen, het dragen van een goedgekeurd mondkapje verplicht is.  Ook in het openbaar vervoer van Duitsland, Frankrijk, Italië, België is de kans aanwezig dat het verplicht is zo een kapje te dragen en de verplichte onderlinge afstand te houden van 1,5 meter. ( Dat laatste is in openbaar vervoer vaak onmogelijk ).

Hoe weet je bij een autovakantie buitenland de maatregelen tegen coronavirus?

Ieder land probeert zijn bevolking te behoeden voor besmetting met het coronavirus en soms zelfs worden buitenlandse toeristen geweerd. Ook ben je soms verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan als je een risicoland of gebied bezocht hebt en weer thuis komt. Het vervelende hierbij is dat de situatie van dag tot dag kan veranderen en de regering van een bepaald land per dag maatregelen kan nemen over verplichte mondkapjes, een lockdown, sluiten van supermarkten, openbare gebouwen, vakantieparken en zwembaden. Dat maakt een autovakantie buitenland zeker extra risicovol. Je kunt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken de reisadviezen lezen en ook bij de buitenlandse of Nederlandse ambassade in een bepaald land weet men exact wat wel of niet is toegestaan en wat de verplichte coronavirus maatregelen zijn. Er kunnen voor ieder land weer andere maatregelen gelden. Hier vind je het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland en de gele en oranje landen. Als je op dit moment naar België afreist en er langer dan 2 dagen wil verblijven, moet je een bepaald formulier invullen als toerist. Het wordt zelfs afgeraden om naar de provincie Antwerpen af te reizen, Die regio is een “coronabrandhaard”met dagelijks vele nieuwe besmettingen.

Handen vaak wassen en desinfecteren bij autovakantie buitenland

Aangeraden wordt om je handen onderweg en op vakantie vaak te wassen. Moet je benzine tanken in het buitenland?  Ontsmet en was je handen voor en na het tanken. Moet je onderweg naar het toilet?? Ook je handen goed wassen en ontsmetten. Neem zelf een ontsmettingsmiddel of desinfecterende zeep mee. Het merk Dettol heeft ook doekjes en ontsmettende zeep.Als je met meer personen naar je vakantiebestemming reist. Het is verstandig om voor iedereen maatregelen te nemen. Ook bij een vakantie met baby, peuter of kleuter. De coronacrisis is ernstig en ook bij een autovakantie binnen de Benelux heb je er mee te maken. Win adviezen in en blijf dagelijks op de hoogte van de ontwikkelingen. Kies bij twijfel voor een vakantie Nederland. Dan heb je in ieder geval niet te maken bij een verplichte quarantaine van 14 dagen. Er valt nog veel te ontdekken in Nederland, ook in het geval van een weekendje weg met je vrienden. Een vriendenweekend Nederland vereist echter ook extra aandacht want de 1,5 meter afstand houden onderling en de maatregelen van de Nederlandse Overheid zullen ook invloed hebben op de mogelijkheden een vriendenweekend Nederland of buitenland te organiseren.